stehouwer 300 x 200 foto Rosa van Ederen

Saskia Stehouwer, Foto Rosa van Ederen

Deze maand, september 2017, staan de gedichten van Saskia Stehouwer in de schijnwerpers van Dichter bij Dichters. We lezen vijf gedichten én als klap op de vuurpijl vertelt Saskia live online over de gedichten die wij hebben gelezen.

Wie is Saskia Stehouwer? 
Ze publiceerde twee bundels en won met de eerste de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut 2015. Ze studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte ruim tien jaar als redacteur en projectleider bij SAVUSA, het Zuid-Afrika instituut van de Vrije Universiteit. Saskia  is oprichter en directeur van Stichting Kunstgroen en werkt in een natuurwinkel. Haar gedicht 'Glimp' haalde de top-20 van de Türing Nationale Gedichtenprijs 2012 en diverse van haar gedichten werden gepubliceerd in tijdschriften en bloemle­zingen. In oktober 2014 verscheen haar debuutbundel wachtkamers bij uitgeverij Marmer, die bekroond werd met de C. Buddingh'-prijs 2015. Saskia's tweede bundel verscheen in oktober 2016 bij Uitgeverij Marmer onder de titel vrije uitloop. in juli 2017 verscheen een boek met Engelse vertalingen van gedichten van Ingmar Heytze en Saskia Stehouwer, vertaald door Joel Katz en Robert Perry, getiteld Iets anders/Something else (Dutch poet press).

Dit zegt ze over poëzie:

''Ik vind het mooi wanneer een gedicht een nieuw gezichtspunt geeft, een andere blik op de werkelijkheid. Het moet iemand aan het denken of voelen zetten, er moet iets in het gedicht gebeuren. Als het goed is moet er, nadat je het gelezen hebt, iets verschoven zijn in je hoofd.'' (bron Meander). 

Na afloop van deze Zweefduik is er dus wellicht iets verschoven in jouw hoofd. :-)

Hoe werkt de Zweefduik? 
Elke week, vijf weken lang, staat er een gedicht voor je klaar op de site mét twee vragen én de mijmertip en het schrijfidee, speciaal voor jou bedacht. Je leest en/of beluistert en mijmert en/of schrijft wanneer jij wilt. Want wat lees jij in deze gedichten? 

We starten op 6 september 2017. Aansluitend op 6 oktober van 12.00 tot 13.00 is dichteres Saskia Stehouwer live online te gast om te vertellen over de vijf gedichten. En natuurlijk gaan we haar vragen stellen over haar gedichten en haar kijk op poëzie. Het maakt niet uit waar jij bent, thuis, of op vakantie of op je werk, als je wifi hebt kan jij erbij zijn. Saskia beantwoordt onze vragen en wisselt in het interview (door Heleen) met ons van gedachten over deze gedichten. Dichter bij Dichters kan niet wachten tot het zover is! Kan je er live niet bij zijn? Ook dan komt het goed, je krijgt de link naar het interview na afloop toegestuurd.  

In deze vijf weken vind je op het gezellige forum 24/7 de reacties van anderen, en ook dat brengt als vanzelf poëzie in jouw dagen. De gedichten reizen in alle lichtheid met je mee en geven je leven een prettige onderstroom, een verbinding met een diepere laag. En tegelijk altijd licht, altijd speels en altijd creatief.

Jouw VIP-plaats 

Dichter bij Dichters is blij en trots de Saskia Stehouwer in de schijnwerpers te mogen zetten! En jij bent er bij vanachter je eigen computer, laptop, tablet of smartphone. Je zit als VIP eerste rang. Wil jij je aanmelden? Dat kan hier. 

Wanneer:
September 2017 
Data gedichten:
Woensdag 6 september gedicht 1
Woensdag 13 september gedicht 2
Woensdag 20 september gedicht 3
Woensdag 27 september gedicht 4
Woensdag 4 oktober gedicht 5
Datum online meeting met Saskia Stehouwer:
vrijdag 9 oktober 12.00 - 13.00 uur