heytze ingmar c linelle deunk rechtenvrij hoge resolutie 372px

Ingmar Heytze is onze januarigast. Need we say more? Deze maand verschijnt maar liefst de twaalfde bundel van deze hedendaagse grootmeester in de Nederlandse poëzie. Altijd begrijpelijk én aangenaam raadselachtig tegelijk. Duik jij een heerlijke januarimaand lang mee in zijn gedichten? We verkennen zijn eerdere werk en kijken uitgebreid naar zijn nieuwe bundel Ik wilde je iets moois vertellen.  Natuurlijk interviewen we Ingmar tot slot uitgebreid online over de gedichten die we hebben gelezen en ben jij daar online live bij. Ingmar leest de gedichten voor, vertelt over het ontstaan en de betekenis, en over zijn kijk op poëzie. 

Ingmar Heytze (1970) publiceerde talloze dichtbundels, een bundel miniaturen en een boek met gedichten over Utrechtse muren bij foto's van Luuk Huiskes.

Ook in andere genres drukt hij uit wat hij te zeggen heeft. Naast gedichten publiceerde hij dagboeken en proza. In Reisoefeningen doet Heytze verslag van zijn gevecht tegen reisangst, die hem vele jaren aan zijn woonplaats Utrecht kluisterde. In 2015 verscheen De man die ophield te bestaan, over het vaderschap.

In 2017/2018 speelde hij de toneelvoorstelling Neurosen en andere hobby's samen met Hans Dorresteijn en Vrouwkje Tuinman getiteld  Gezamenlijk hebben ze het stuk geschreven. Het thema komt voort uit zijn boek Reisoefeningen uit 2015. Achter het stuur van een hoogbejaarde Citroën BX krijgt hij steeds meer grip op zijn reisfobie herwint hij uiteindelijk het kostbaarste wat een mens bezit: de vrijheid.

Wie nog niet al zijn poëzie op de boekenplank heeft staan kan in één klap op rozen zitten met de verzamelbundel uit 2016 Voor de liefste onbekende, waarin bijna al zijn gedichten (gepubliceerde én ongepubliceerde) zijn opgenomen.

Heytze ontving al heel wat prijzen, waaronder in 2008 de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en de Hugues C. Pernathprijs 2013 voor de bundel Ademhalen onder de maan.

Quotes

'Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie.'
Joost Zwagerman

'Heytze laat de taal in zijn gedichten vooral zíngen.'
Chrétien Breukers

'Een gedicht van Ingmar Heytze is als Miles Davis horen spelen: onmogelijk om hem met een ander te verwarren. (...) Waar veel dichters naar streven heeft Heytze al jaren gevonden: een eigen stem. Het is een welluidende stem.'
Adriaan Jaeggi

'Ingmar Heytze bewijst andermaal een van de vitaalste dichters van Nederland te zijn.'
Marja Pruis

'Wanneer blijf je een dichter volgen? Als hij je geraakt heeft. (...) Ik blijf Heytze nog steeds graag volgen, om zijn souplesse, zijn afwisseling, zijn esprit, zijn gevoel voor absurdisme en het scherpe beeld.´
Guus Middag in NRC Handelsblad

Hoe werkt de Zweefduik van Dichter bij Dichters? 

Elke week, vijf weken lang, staat er een gedicht voor je klaar op de site mét twee vragen én dit keer hebben we als extra op vrijdag de live schrijfsessie, met een schrijfopdracht speciaal voor jou bedacht. Meteen na de bijeenkomst is dit ook als video op de site en als uitgeschreven schrijfopdracht te vinden. Je leest en beluistert en schrijft wanneer jij wilt. 

Deze Zweefduik start op 1 januari 2019. Aansluitend op 5 februari van 19.30 tot 20.30 is dichter Ingmar Heytze live online te gast om te vertellen over de vijf gedichten. En natuurlijk gaan we hem vragen stellen over zijn gedichten en zijn kijk op poëzie. Het maakt niet uit waar jij bent, thuis, of op vakantie of op je werk, als je wifi hebt kan jij erbij zijn. Ingmar beantwoordt onze vragen en wisselt in het interview (door Heleen) met ons van gedachten over deze gedichten. Kan je er live niet bij zijn? Ook dan komt het goed, je krijgt de link naar het interview natuurlijk na afloop toegestuurd. Zo kan jij kijken wanneer het je goed uitkomt. 

Wanneer is de Zweefduik:
2 januari 2019 tot en met 5 februari 2019

Data gedichten:
Dinsdag 1 januari gedicht 1 
Dinsdag 8 januari gedicht 2 
Dinsdag 15 januari gedicht 3 
Dinsdag 22 januari gedicht 4 
Dinsdag 29 januari gedicht 5 

Datum online meeting met Ingmar Heytze 

Dinsdag 5 februari 2019 van 19.30 uur tot 20.30 uur

Extra
Elke vrijdag samen online schrijven geïnspireerd op het gedicht van de week,
in het programma Zoom (een soort Skype).
Vrijdag 4 januari - 10.30 uur: gedicht 1 
Vrijdag 11 januari - 10.30 uur: gedicht 2 
Vrijdag 18 januari - 10.30 uur: gedicht 3 
Vrijdag 25 januari - 10.30 uur: gedicht 4 
Vrijdag 1 februari - 10.30 uur: gedicht 5
Je belt in, we zijn samen online, ik geef ter plekke een schrijfopdracht(je), je schrijft, en welicht delen we nog iets van het geschrevene.
De schrijfbijeenkomst duurt tussen een half uur en een uur. 

 

foto: Linelle Deunk