Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Dichter bij Dichters en mis niks meer: de nieuwste columns, live dagen en en online cursussen!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Dichter bij Dichters en mis niks meer: de nieuwste columns, live dagen en en online cursussen!

PRIVACYVERKLARING Heleen Bosma en Dichter bij Dichters

Welke persoonsgegevens verwerk ik?

Als schrijfcoach, dichteres, schrijfdocent en initiatiefneemster van Dichter bij Dichters verwerk ik je persoonsgegevens zodra je contact met mij opneemt. Dat kan zijn doordat je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief,mij belt of e-mailt of als je bij mij een schrijfcoaching volgt of deelneemt aan Dichter bij Dichters.

Dat betekent dat ik een of meer van de volgende persoonsgegevens van je verwerk:

  • Voor- en achternaam
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Overige persoonsgegevens die je mij geeft, bijvoorbeeld in correspondentie en telefonisch

Als je mijn website bezoekt, verzamel ik ook informatie van je die niet persoonlijk is, zoals:

  • De naam van de browser die je gebruikt
  • Het besturingssysteem dat je gebruikt
  • De serviceprovider waarmee jij internettoegang hebt

Waarom verwerk ik de persoonsgegevens?

In grote lijnen heb ik twee redenen waarvoor ik je persoonsgegevens nodig heb. De eerste reden is dat ik ze gebruik om contact met je te kunnen onderhouden, bijvoorbeeld om te kunnen bellen, mailen of post toe te sturen. De tweede reden is dat ik ze gebruik om bezoekersgedrag te analyseren om mijn website verder te verbeteren.

Wat doe ik niet met je gegevens?

Ik verkoop je gegevens niet en geef ze niet door aan anderen. Ook gebruik ik ze niet om uitgebreide bezoekersprofielen samen te stellen of om besluiten te nemen op basis van geautomatiseerde verwerkingen. Dat wil zeggen dat ik geen gebruik maak van computerprogramma’s of –systemen waar geen mens meer aan te pas komt.

Met welke derde partijen deel ik je persoonsgegevens?

Normaliter ben ik de enige die toegang heeft tot je gegevens. Maar er zijn derde partijen die toegang hebben tot je gegevens of een deel daarvan. Dat is alleen het geval als de wet daartoe verplicht of als dat voor mij noodzakelijk is om mijn bedrijf goed te kunnen uitvoeren.

Het gaat om de volgende ‘derden’:

  • De websitehoster, voor de opslag van gegevens uit contactformulieren
  • De nieuwsbriefsoftware, voor het kunnen verzenden van de digitale nieuwsbrief
  • Google Analytics, voor de analyse van de gegevens van bezoekers van mijn website.

Met deze partijen ben ik verwerkersovereenkomsten aan het afsluiten.

Wat doe ik met mijn nieuwsbrief?

Via mijn site kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief of voor een ander – gratis – product. Bij elke mail of nieuwsbrief die ik verstuur heb je de mogelijkheid je weer af te melden.

Daarnaast plan ik soms e-mails in die je automatisch ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een (gratis) product van mij.

Wat doe ik met cookies?

Ik gebruik functionele en analytische cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen in de browser van je computer, tablet of smartphone.

Functionele cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en dat bijvoorbeeld je voorkeursinstellingen onthouden worden. Deze cookies worden ook gebruikt om de website goed te laten werken en deze te kunnen optimaliseren.

Analytische cookies verzamelen informatie over het gedrag van bezoekers op een website.

Daarnaast bestaan er nog tracking cookies die het surfgedrag van de bezoeker volgen. Die maken het mogelijk om gerichter te kunnen adverteren. Voor deze cookies is een cookieverklaring nodig omdat hiervoor persoonsgegevens worden gebruikt. Dit soort cookies gebruik ik niet.

Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen. Zie voor een toelichting hierover op veilig internetten.

Wat doe ik met Google Analytics?

De analytische cookies worden cookies om Google Analytics te kunnen gebruiken.

Met die gegevens krijg ik inzicht in zaken als welke pagina’s het meest worden bezocht, hoe lang een bezoeker blijft en welke links worden aangeklikt. Dat maakt het mogelijk de website verder te verbeteren en meer informatie te bieden die de bezoekers graag lezen. Die informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten en verwerkt in rapporten over het functioneren van de website. Hier vind je meer informatie over het privacybeleid van Google Analytics.

Dit verzamelen van gegevens wil ik op een privacy-vriendelijke manier laten plaatsvinden. Ik vraag na bij mijn vormgever/webbouwer of het unieke klantgedeelte van het IP-adres is geanonimiseerd en ‘gegevens delen’ is uitgezet. Ik maak hoe dan ook geen gebruik van een combinatie van andere Google-diensten met Google Analytics.

Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Hier heb ik geen invloed op.

Hoe lang bewaar ik je persoonsgegevens?

Ik bewaar je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor ik je gegevens verzamel.

Oftewel:

  • Heb je je ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Dan bewaar ik je persoonsgegevens zolang je je niet uitschrijft.
  • Ben je klant of klant geweest? Dan bewaar ik je persoonsgegevens tot twee jaar na het laatste, noodzakelijke, zakelijke contact.
  • Hebben we om een andere reden zakelijk contact? Dan verwijder ik je persoonsgegevens uiterlijk twee jaar na het laatste contact.

Er is een uitzondering: als ondernemer ben ik wettelijk verplicht mijn administratie, inclusief facturen met adresgegevens, zeven jaar te bewaren.

Hoe beveilig ik persoonsgegevens?

Ik neem de bescherming van je gegevens serieus en heeft passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan.

Deze website maakt gebruik van een betrouwbaar SSL-certificaat. Een SSL-verbinding kun je herkennen aan het slotje en het woord ‘veilig’ voor de url (dit is nog onder constructie voor deze website).

Als je het idee hebt dat je gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je je gegevens inzien, aanpassen of verwijderen?

Natuurlijk kun je je persoonsgegevens inzien, corrigeren of (laten) verwijderen.

De gegevens waarmee je staat ingeschreven in de nieuwsbrief kun je zelf inzien, aanpassen of verwijderen via de link onderaan die nieuwsbrief. Neem contact met me op als je andere gegevens wilt aanpassen. Ik reageer uiterlijk binnen vier weken op je verzoek, waarschijnlijk sneller, maar ja, ik ben ook wel eens op vakantie of om andere redenen niet goed bereikbaar.

Heb je een klacht, dan kun je terecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Heb je tips, vragen of andere feedback?

Neem contact op met:

Heleen Bosma, Christinastraat 5, 7413 CG Deventer

www.dichterbijdichters.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.06 10 646 101

 

(met veel dank aan De Schrijfster Leonore Noorduyn, www.deschrijfster.nl voor deze tekst)

 

Hier komt de schrijfzin voor dag 1.

 

1. Toegang 

Na betaling heb jij (of degene aan wie je de bon gaat geven) per direct toegang tot het forum. Lukt dat niet? Laat het dan zo snel mogelijk weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan kijken we snel naar een oplossing. 

2. Opzeggen

Bij een losse Zweefduik bevat jouw toegang de eerstvolgende hele Zweefduik en eindigt jouw toegang op de laatste dag van de maand na die Zweefduik. Is er een Zweefduik in maart? Dan loopt jouw aanmelding tot 30 april.

Bij een doorlopend abonnement loopt jouw toegang tot het forum vanzelf door. Inning van de gelden vindt plaats in de tweede helft van de maand augustus, oktober, december, februari, april. Opzeggen kan je door in je eigen account het bijbehorende vakje aan te vinken (zie website inloggen > profiel) Jij kan je abonnement op elk moment stopzetten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het mailadres dat je gebruikt voor Dichter bij Dichters. Stopzetten kan tot de 15ste van de maand na een Zweefduik en voor de eerstvolgende Zweefduik. 

3. Vrijheid

Dichter bij Dichters is zeer gehecht aan de sfeer op het forum. Iedereen mag zeggen wat hij of zij in de gedichten leest. Alle inzichten mogen naast elkaar staan. Meningen of inzichten bestrijden of aanvallen heeft daarbij geen toegevoegde waarde. Samen van gedachten wisselen is uitstekend. In die sfeer kan iedereen in vrijheid betekenis vinden in het gedicht. Dichter bij Dichters behoudt zich daarom het recht voor bij misbruik van deze vrijheid of bij verkeerde toonzetting de deelnemer aan te spreken. Is geen verbetering zichtbaar dan zal Dichter bij Dichters andere maatregelen treffen. 

4. Aansprakelijkheid

Dichter bij Dichters wordt gemaakt met de grootst mogelijke zorg. Dichter bij Dichters is niet aansprakelijk voor door de klant geleden schade indien deze schade aan Dichter bij Dichters is toe te rekenen of indien deze krachtens wettelijke bepalingen voor risico van Dichter bij Dichters komt. 

5. Wet Bescherming Persoonsgegevens

Dichter bij Dichters zal uiteraard nooit gegevens aan derden verstrekken en respecteert de privacy van haar abonnees.

Colofon 

Alle rechten voor het idee en de rechten voor de uitwerking van Dichter bij Dichters zijn het creatieve eigendom van Dichter bij Dichters.
Alle rechten van de gedichten liggen bij dichters/dichteressen en hun uitgevers. 
De rechten voor de huisstijlillustraties liggen bij Vlin Bosma.
De rechten voor het filmpje op de site berusten bij Krijnie Beyen.
Deze site is ontworpen en gebouwd Kommotiv Creatieve Communicatie.  

Disclaimer

De inhoud van het programma van Dichter bij Dichters is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Dichter bij Dichters is echter niet verantwoordelijk voor enige schade die de klant kan lijden. 


Algemene voorwaarden

Om meer te weten te komen over de algemene voorwaarden klik hier.

PRIVACYVERKLARING Heleen Bosma en Dichter bij Dichters

Welke persoonsgegevens verwerk ik?

Als schrijfcoach, dichteres, schrijfdocent en initiatiefneemster van Dichter bij Dichters verwerk ik je persoonsgegevens zodra je contact met mij opneemt. Dat kan zijn doordat je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief,mij belt of e-mailt of als je bij mij een schrijfcoaching volgt of deelneemt aan Dichter bij Dichters.

Dat betekent dat ik een of meer van de volgende persoonsgegevens van je verwerk:

  • Voor- en achternaam
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Overige persoonsgegevens die je mij geeft, bijvoorbeeld in correspondentie en telefonisch

Als je mijn website bezoekt, verzamel ik ook informatie van je die niet persoonlijk is, zoals:

  • De naam van de browser die je gebruikt
  • Het besturingssysteem dat je gebruikt
  • De serviceprovider waarmee jij internettoegang hebt

Waarom verwerk ik de persoonsgegevens?

In grote lijnen heb ik twee redenen waarvoor ik je persoonsgegevens nodig heb. De eerste reden is dat ik ze gebruik om contact met je te kunnen onderhouden, bijvoorbeeld om te kunnen bellen, mailen of post toe te sturen. De tweede reden is dat ik ze gebruik om bezoekersgedrag te analyseren om mijn website verder te verbeteren.

Wat doe ik niet met je gegevens?

Ik verkoop je gegevens niet en geef ze niet door aan anderen. Ook gebruik ik ze niet om uitgebreide bezoekersprofielen samen te stellen of om besluiten te nemen op basis van geautomatiseerde verwerkingen. Dat wil zeggen dat ik geen gebruik maak van computerprogramma’s of –systemen waar geen mens meer aan te pas komt.

Met welke derde partijen deel ik je persoonsgegevens?

Normaliter ben ik de enige die toegang heeft tot je gegevens. Maar er zijn derde partijen die toegang hebben tot je gegevens of een deel daarvan. Dat is alleen het geval als de wet daartoe verplicht of als dat voor mij noodzakelijk is om mijn bedrijf goed te kunnen uitvoeren.

Het gaat om de volgende ‘derden’:

  • De websitehoster, voor de opslag van gegevens uit contactformulieren
  • De nieuwsbriefsoftware, voor het kunnen verzenden van de digitale nieuwsbrief
  • Google Analytics, voor de analyse van de gegevens van bezoekers van mijn website.

Met deze partijen ben ik verwerkersovereenkomsten aan het afsluiten.

Wat doe ik met mijn nieuwsbrief?

Via mijn site kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief of voor een ander – gratis – product. Bij elke mail of nieuwsbrief die ik verstuur heb je de mogelijkheid je weer af te melden.

Daarnaast plan ik soms e-mails in die je automatisch ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een (gratis) product van mij.

Wat doe ik met cookies?

Ik gebruik functionele en analytische cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen in de browser van je computer, tablet of smartphone.

Functionele cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en dat bijvoorbeeld je voorkeursinstellingen onthouden worden. Deze cookies worden ook gebruikt om de website goed te laten werken en deze te kunnen optimaliseren.

Analytische cookies verzamelen informatie over het gedrag van bezoekers op een website.

Daarnaast bestaan er nog tracking cookies die het surfgedrag van de bezoeker volgen. Die maken het mogelijk om gerichter te kunnen adverteren. Voor deze cookies is een cookieverklaring nodig omdat hiervoor persoonsgegevens worden gebruikt. Dit soort cookies gebruik ik niet.

Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen. Zie voor een toelichting hierover op veilig internetten.

Wat doe ik met Google Analytics?

De analytische cookies worden cookies om Google Analytics te kunnen gebruiken.

Met die gegevens krijg ik inzicht in zaken als welke pagina’s het meest worden bezocht, hoe lang een bezoeker blijft en welke links worden aangeklikt. Dat maakt het mogelijk de website verder te verbeteren en meer informatie te bieden die de bezoekers graag lezen. Die informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten en verwerkt in rapporten over het functioneren van de website. Hier vind je meer informatie over het privacybeleid van Google Analytics.

Dit verzamelen van gegevens wil ik op een privacy-vriendelijke manier laten plaatsvinden. Ik vraag na bij mijn vormgever/webbouwer of het unieke klantgedeelte van het IP-adres is geanonimiseerd en ‘gegevens delen’ is uitgezet. Ik maak hoe dan ook geen gebruik van een combinatie van andere Google-diensten met Google Analytics.

Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Hier heb ik geen invloed op.

Hoe lang bewaar ik je persoonsgegevens?

Ik bewaar je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor ik je gegevens verzamel.

Oftewel:

  • Heb je je ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Dan bewaar ik je persoonsgegevens zolang je je niet uitschrijft.
  • Ben je klant of klant geweest? Dan bewaar ik je persoonsgegevens tot twee jaar na het laatste, noodzakelijke, zakelijke contact.
  • Hebben we om een andere reden zakelijk contact? Dan verwijder ik je persoonsgegevens uiterlijk twee jaar na het laatste contact.

Er is een uitzondering: als ondernemer ben ik wettelijk verplicht mijn administratie, inclusief facturen met adresgegevens, zeven jaar te bewaren.

Hoe beveilig ik persoonsgegevens?

Ik neem de bescherming van je gegevens serieus en heeft passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan.

Deze website maakt gebruik van een betrouwbaar SSL-certificaat. Een SSL-verbinding kun je herkennen aan het slotje en het woord ‘veilig’ voor de url (dit is nog onder constructie voor deze website).

Als je het idee hebt dat je gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je je gegevens inzien, aanpassen of verwijderen?

Natuurlijk kun je je persoonsgegevens inzien, corrigeren of (laten) verwijderen.

De gegevens waarmee je staat ingeschreven in de nieuwsbrief kun je zelf inzien, aanpassen of verwijderen via de link onderaan die nieuwsbrief. Neem contact met me op als je andere gegevens wilt aanpassen. Ik reageer uiterlijk binnen vier weken op je verzoek, waarschijnlijk sneller, maar ja, ik ben ook wel eens op vakantie of om andere redenen niet goed bereikbaar.

Heb je een klacht, dan kun je terecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Heb je tips, vragen of andere feedback?

Neem contact op met:

Heleen Bosma, Christinastraat 5, 7413 CG Deventer

www.dichterbijdichters.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.06 10 646 101

(met veel dank aan De Schrijfster Leonore Noorduyn, www.deschrijfster.nl voor deze tekst)

Dag, gefeliciteerd met je Zweefduikcadeau. Hieronder kun je'm innen. Vul de code in die op je cadeaubon staat en ga meteen aan de slag.

Dichter bij Dichters wil jou graag laagdrempelig verwennen met poëzie. Daarom krijg jij per jaar vijf Zweefduiken en leuke extraatjes, omdat we het niet kunnen laten. :-) Elke Zweefduik bestaat uit vijf gedichten - in vijf weken - van één dichter of dichteres. Na vijf weken is er een live online interview met de dichter(es). Alle materiaal van de Zweefduik staat overzichtelijk voor jou klaar op het digitale platform. Deelnemers zeggen:

Het is verrijkend

- je traint je creatieve geest
- je trakteert jezelf op schoonheid van taal
- je gunt jezelf mindfulle momenten in je dag
- je leert als vanzelf gedichten en dichters kennen

Het is inspirerend

- je krijgt vragen bij de gedichten
- je krijgt inspirerende mijmertips
- je krijgt mp3's van de gedichten
- je ontmoet de dichters live online
- je krijgt per dichter/es 4 schrijfsessies van drie kwartier

Het is gezellig 

- je leest prachtige reacties van mededeelnemers
- je ontmoet gelijkgestemden
- geschikt voor beginnende lezers èn gevorderden

Het is megahandig 

- je hebt geen reistijd, alles is altijd overal online bereikbaar
- je hebt per direct toegang tot de rijke site

Jij betaalt 55 euro, en bent vanaf vandaag een jaar lang lid van Dichter bij Dichters en hebt per direct (in één minuutje) toegang tot alle materiaal. 


 

Ja ik wil meeden 125px

Om de zomer op de valreep heel dichtbij te brengen tot slot nog even een strandgedicht van Willem Thies, uit een prachtige verzamelbundel (met heel diverse dichters) Op 't Duin. In de challenge vertel ik je meer over die bundel en laat ik hem ook zien.

Strand

Het gras stroomt langs het duin.
De hand van de wind strooit het zand uit.
Het suist door de wirwarstruiken.

Voor de ingang van het paviljoen
stampt een man zijn schoenen op een rooster.

De wind wikkelt een vlag rond
zijn mast en houdt hem vast.

De man klopt zijn broekspijpen blauw
ontslaat zich van het strand.

Willem Thies

En de mijmertip bij het gedicht: welke gebaren kan je eigenlijk allemaal nog meer maken op het strand die echt bij het strand horen...? Zelf dacht ik aan naar achter springen voor de golven, en je handdoek uitkloppen met je handen zo ver mogelijk van je af om het zand niet in je ogen te krijgen. Weet jij nog meer? 

Fijne zomer! 

 

Geef je zomer extra glans met de challenge   

Heleen Challenge 4. 400 pxjpg

Wil jij wel gedichten lezen maar kom je er in je eentje (vaak) niet aan toe? Dan is de gedichtenleeschallenge wellicht heel geschikt voor jou. De challenge is gratis en duurt negen dagen. In die negen dagen krijg je drie gedichten toegestuurd, met elke dag een verrassende... LEES VERDER

Welkom op het forum van Dichter bij Dichters. Het is je gelukt om in te loggen, heel fijn! Links zie je een menu. Daar kan je klikken op Ester Naomi Perquin en dan ga je naar het eerste gedicht.

De knop Online bijeenkomst is voor het webinar op 30 september van 12.00 tot 13.00. 

Dankjewel voor je aanmelding.
De mail is naar je verstuurd.

Is je mail nog niet gearriveerd?
Kijk dan even in spambox.
Voeg dan even heleenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je adresboek.
Als je het meteen doet, gaat het volgende keer goed. Fijn! 

Vanaf nu krijg je mail van Dichter bij Dichters inclusief de aanbiedingen van de cursussen. 
De eerste cursus op de agenda is de Leesclass in september 2016 over gedichten van Ester Naomi Perquin.
Je vindt er alles over de op de site. 
Als je mee wilt doen, van harte welkom!

Wist je dat Dichter bij Dichters ook op Facebook zit? 


Veeel plezier met Dichter bij Dichters. En heb je vragen? Of wensen?
Ik hoor ze graag. 

Hartelijke groet, Heleen

 

 

Dit is de link voor het webinar op vrijdag 26 augustus van 12.00 tot 12.45 (uitloop tot 13.00) uur. Wil jij meedoen aan het webinar? Ik ben online vanaf 11.30 uur zodat je even kan testen of de techniek bij jou werkt (dat is wel een aanrader). 

De stappen:

1. Druk op de link. Nu download het systeem een blokje linksonder in je scherm dat heet zoominstaller.exe 

2. Klik op het zoominstaller.exe-blokje en heb even geduld, het kan net iets langer duren dan je ziet of verwacht. 

3. Er verschijnt een venster waar je je naam in kan vullen. Klik op enter.

4. Klik aan of of je met telefoon of computer meedoet.  

5. Nu ben je klaar want als het goed is zie je mij of - als ik er even niet ben - de ruimte waar ik straks zal zijn. 

Het is echt heel makkelijk. Een soort Skype maar dan anders.  

De tweede keer is het nog makkelijker want dan is de software al gedownload. 

Succes!

 

Vandaag krijg je het vijfde gedicht in deze reeks van de dichteres Lieke Marsman. Het gedicht is afkomstig uit haar tweede bundel 'De eerste letter'. Als het woord angst met de eerste letter van het alfabet begon in iedere taal

Als ik wakker dacht dat ik uit het niets wakker zou worden
Als ik keer op keer zag dat er iets bewoog in mijn ooghoek, maar het was altijd een bestaande boom
Als ik bang was dat ik opeens zou gaan denken dat alles op mij betrekking had
Als alles op mij betrekking had
Als ik wachtte tot mijn ademhaling weer vanzelf zou gaan omdat ik vergat dat hij dat al deed, zoals een kind dat dacht dat het geen zuurstof meer kreeg tijdens haar slaap
Als ik dat kind weer was
Als ik bang was dat de tijd vanaf nu niet meer voorbij zou gaan,
waardoor ik voor altijd in dit moment moest blijven
Als ik mezelf ervan beschuldig paradoxaal te zijn, zou ik mezelf
logischerwijs tegelijkertijd moeten vergeven
Als ik dacht dat de wereld opeens open zou splijten in de vorm van een kattenoog of een vaginamond:

Hier,
sta op, open een raam
met een hand die je voelt in het zicht
van iemand die je wil voelen, in de weerspiegeling
van het ongeopende raam

Allereerste begin 

Is er iets in het gedicht waar jouw aandacht bij eerste lezing naar uitgaat? Dat kan een woord zijn, een zin, een gedachte of gevoel, of iets in de vorm. Het kan dus alles zijn. Daar ben ik benieuwd naar.

Opwarmvraag 

In het gedicht beginnen heel veel zinnen met als.
Meestal als je een zin met als begint zeg je daarna dan.
'Als ik nu een zonnebril bij de hand had, dan zou ik hem opzetten.'
Je kan het woordje dan zelfs weglaten, maar er komt wel een tweede deel na als.
'Als ik nu een zonnebril bij de hand had, zou ik hem opzetten.'
Hoe ervaar jij dat in dit gedicht?

Mijmertip

IIn de laatste strofe is er een oproep om een raam te openen.

Hier,
sta op, open een raam
met een hand die je voelt in het zicht
van iemand die je wil voelen, in de weerspiegeling
van het ongeopende raam

Welk raam wil jij vandaag openen?
Het mag elk raam zijn.
Een raam van gevoelens (vertrouwen, avontuur, ontspanning) of een raam van daden (viooltjes in de aarde planten) of wat jouw verlangen maar is.
Misschien wil jij deze week wel zeven verschillende ramen openen.

Over de dichteres 

In een interview met nrc-next vertelt Lieke Marsman dat ze een periode veel te kampen heeft gehad met angstaanvallen. Hier kan je er kort over lezen of voor een euro zelfs het hele artikel bestellen. En hier vind je een kort item over de dichteres op Wikipedia.

 

Dowload de PDF van deze tekst.

Download de MP3 van deze tekst. 

Download de MP3 van dit gedicht. 

Reageer op dit gedicht. 

Fijne mijmeringen en veel inspiratie, Heleen

Zou jij met je leesclub best wel eens een gedicht willen lezen? Maar denk je dat gedichten niks voor jou zijn? Omdat je er 'toch nooit iets van snapt' of 'er op de middelbare school al slecht in was?'. Of vond je poëzie altijd al leuk en wil je graag weer eens een gedicht lezen? Dan is er nu voor jullie een avond avontuur.

We gaan op zoek naar jullie waarheid in gedichten. Want dat is wat mij interesseert: wat lees jij in het gedicht? Ook doen we een grappig poëziespel.

Aan het eind van deze avond kennen we jouw waarheid over de gedichten én hebben we voor áltijd verstand van deze gedichten. En bovendien weet je vanaf die keer hoe je met je leesclub gedichten kunt lezen en heb je ervaren hoe verrijkend dat is. Je leert elkaar beter kennen.

Wil je meer weten? Vraag gerust vrijblijvend informatie viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 10 646 101

Saskia: Ik ben laaiend enthousiast. Het is echt leuk om iets te ervaren waarvan je dacht dat je er niet zo veel van wist...en dat je toch blijkt te kunnen!

Willeke: Het was heel fijn dat het zo laagdrempelig was en dat ik niet zelf hoefde te schrijven. Ik kon lekker lekker bij mezelf blijven. Jij doet dit duidelijk vanuit je diepste passie, dat maakt het heel aantrekkelijk om daar in mee te mogen bewegen.

En zit ik dan hier de documenten neer?

In deze winkel vind je dichtbundels, alle dichtbundels die te krijgen zijn maar speciaal de dichtbundels die al aan in de schijnwerpers hebben gestaan bij InspiratieDagboek, of daar nog komen. Als je hier je dichtbundels bestelt, steun je Poëzine, dankjewel alvast.

Dit is de link naar de winkel. 

 

 

 

 

Gefeliciteerd met je cursusboek. 
Ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft. 
Als extra ontvang je vanaf nu ook het nieuwsbericht van Dichter bij Dichters, over poëzie in Nederland of Vlaanderen of elders in de wereld. Weer uitschrijven kan uiteraard met één druk op de knop.

Het is verstandig om even in de gaten te houden of de mails niet in je spam terechtkomen, sommige providers zijn vrij streng als het om afzenders gaat. Het helpt als je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toevoegt aan je adressenbestand.

En heb je wensen, vragen of tips, ik hoor ze altijd heel graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel plezier met de cursus!

Heleen

Het is verstandig om even in de gaten te houden of de Poëzines niet in je spam terechtkomen, sommige providers zijn vrij streng als het om onbekende afzenders gaat.

Het helpt als je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toevoegt aan je adressenbestand.

En heb je wensen, vragen of tips, ik hoor ze altijd heel graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot Poëzine!

Heleen

Deze zomer en nazomer hebben we hard gewerkt. Een hoera voor de bouwers van mijn nieuwe site en de vormgeefster. Zij hebben gemaakt wat ik ongeveer in mijn hoofd had. Eigenlijk hielpen ze me ontdekken wat ik in mijn hoofd had, het is net poëzie.

En nu is het klaar, met een verbeterde Poëzine. Jullie vonden Poëzine in de oude vorm wel heel mooi en inhoudelijk aantrekkelijk, maar nogal lang. Daarom is Poëzine nu wat bondiger en is het tegelijk de bedoeling dat Poëzine vaker verschijnt. Iets meer een lekker tussendoortje. Maar wel zoals je gewend bent, weer heerlijk vol poëzie. 

Veel leesplezier, Heleen

Wat is poëzie? Als het er niet is, moet je in elk geval maken dat je wegkomt. Over Charles Ducal.

Op avontuur Reis mee in het prachtige gedicht Rook van Willem Thies. Om op te mijmeren, en als je daar van houdt, kan je online te reageren. 

Tjielp Hinkstapsprong door poëzieland om inspiratie op te doen.