Hier komt de schrijfzin voor dag 1.

 

1. Toegang 

Na betaling heb jij (of degene aan wie je de bon gaat geven) per direct toegang tot het forum. Lukt dat niet? Laat het dan zo snel mogelijk weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan kijken we snel naar een oplossing. 

2. Opzeggen

Bij een losse Zweefduik bevat jouw toegang de eerstvolgende hele Zweefduik en eindigt jouw toegang op de laatste dag van de maand na die Zweefduik. Is er een Zweefduik in maart? Dan loopt jouw aanmelding tot 30 april.

Bij een doorlopend abonnement loopt jouw toegang tot het forum vanzelf door. Inning van de gelden vindt plaats in de tweede helft van de maand augustus, oktober, december, februari, april. Opzeggen kan je door in je eigen account het bijbehorende vakje aan te vinken (zie website inloggen > profiel) Jij kan je abonnement op elk moment stopzetten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het mailadres dat je gebruikt voor Dichter bij Dichters. Stopzetten kan tot de 15ste van de maand na een Zweefduik en voor de eerstvolgende Zweefduik. 

3. Vrijheid

Dichter bij Dichters is zeer gehecht aan de sfeer op het forum. Iedereen mag zeggen wat hij of zij in de gedichten leest. Alle inzichten mogen naast elkaar staan. Meningen of inzichten bestrijden of aanvallen heeft daarbij geen toegevoegde waarde. Samen van gedachten wisselen is uitstekend. In die sfeer kan iedereen in vrijheid betekenis vinden in het gedicht. Dichter bij Dichters behoudt zich daarom het recht voor bij misbruik van deze vrijheid of bij verkeerde toonzetting de deelnemer aan te spreken. Is geen verbetering zichtbaar dan zal Dichter bij Dichters andere maatregelen treffen. 

4. Aansprakelijkheid

Dichter bij Dichters wordt gemaakt met de grootst mogelijke zorg. Dichter bij Dichters is niet aansprakelijk voor door de klant geleden schade indien deze schade aan Dichter bij Dichters is toe te rekenen of indien deze krachtens wettelijke bepalingen voor risico van Dichter bij Dichters komt. 

5. Wet Bescherming Persoonsgegevens

Dichter bij Dichters zal uiteraard nooit gegevens aan derden verstrekken en respecteert de privacy van haar abonnees.

Colofon 

Alle rechten voor het idee en de rechten voor de uitwerking van Dichter bij Dichters zijn het creatieve eigendom van Dichter bij Dichters.
Alle rechten van de gedichten liggen bij dichters/dichteressen en hun uitgevers. 
De rechten voor de huisstijlillustraties liggen bij Pauline Hoogweg.
De rechten voor het filmpje op de site berusten bij Krijnie Beyen.
Deze site is ontworpen en gebouwd Kommotiv Creatieve Communicatie.  

Disclaimer

De inhoud van het programm van Dichter bij Dichters is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Dichter bij Dichters is echter niet verantwoordelijk voor enige schade die de klant kan lijden. 

Privacy policy

Dichter bij Dichters behandelt alle gegevens vertrouwelijk en zal uiteraard nooit gegevens aan derden verstrekken. 

Algemene voorwaarden

Om meer te weten te komen over de algemene voorwaarden klik hier.

Dag, gefeliciteerd met je Zweefduikcadeau. Hieronder kun je'm innen. Vul de code in die op je cadeaubon staat en ga meteen aan de slag.

In één Zalige Zweefduik staat één dichter of dichteres een maand lang in de schijnwerpers. Er zijn vijf Zweefduiken per jaar (maart, mei, september, november, januari). De eerstkomende Zweefduik begint op 6 september met Saskia Stehouwer. Als je je aanmeldt staan er al twee eerdere recente Zweefduiken voor je klaar, om voor te proeven en alvast te genieten. Eentje met de Vlaamse Maud Vanhauwaert en eentje met Ester Naomi Perquin, inmiddels Dichter des Vaderlands! 

Dit krijg je allemaal in één Zweefduik:

 

Dichter bij Dichters icon perkament 50px Gedicht

Vijf weken lang ontvang je elke week een gedicht van de dichter van de maand.


Dichter bij Dichters icon desktop 50px Overal 

De poëzie is toegankelijk op al je apparaten dus je kunt je zelf verrijken met poëzie waar je ook bent (op tablet, mobiel, laptop, desktop). 


Dichter bij Dichters icon A4 papier 40px Vragen, mijmertip en schrijfidee

Bij elk gedicht krijg je twee vragen, een Mijmertip en een Schrijfidee. Je pikt uit dit aanbod wat jou aanspreekt. Je hoeft dus niks en mag alles. De vragen zijn altijd open vragen, er bestaan alleen goede antwoorden. De vragen willen jou een (extra) ingang te geven tot het gedicht. Op woensdag krijg je de eerstelezingvraag, op donderdag de opwarmvraag en op vrijdag de mijmertip en de het schrijfidee. Je mag er heel kort naar kijken, je mag er ook de hele week op broeden, en je mag er naar kijken wanneer het jou uitkomt. Alles is goed en er geen huiswerkcheck. Dichter bij  Dichters wil een lichte inspiratie- en energiebron in jouw leven zijn. Daar past geen huiswerk bij. ;-) 


Dichter bij Dichters icon koptelefoon 50px Opnames 

Je kunt per gedicht ook luisteren naar een opname (mp3’s) van dat gedicht. Deelnemers zeggen vaak dat het helpt om het gedicht beter te begrijpen.   


Sleutel zonder randje wit aan onderkant 70pxDe Club

Je krijgt 24/7 online toegang tot de gezellige Dichter bij DichtersClub. Daar kun je kijken naar eerdere Zweefduiken. Je kan en mag alles op je eigen moment bekijken en beleven.


Dichter bij Dichters icon tekstwolk twee personen 70pxUitwisselen

Op het forum vind je reacties van mededeelnemers. Je kunt er je overpeinzingen delen, naar aanleiding van de twee vragen en de mijmertip en/of je kunt stil meegenieten en je laten inspireren door wat anderen in de gedichten lezen en op het forum schrijven. 


Lampje questio vraag 50px  Vragen 

Heb jij vragen over het gedicht? Dichter bij Dichters verzamelt de vragen en stelt de vragen in het interview in het webinar.


 Dichter bij Dichters icon persoon 50 px  Live  

Aan het eind van de maand ontmoet jij de dichter live online. Ben jij verhinderd? Dichter bij Dichters zet de opname online en jij bekijkt de video van de bijeenkomst wanneer het jou uitkomt. Is dat lastig, inbellen op zo’n webinar? Nee, helemaal niet. In het menu van de website staat een knop voor je klaar. Daar klik je op, en je bent online en maakt de meeting mee. Je ziet de dichter/es en Heleen op je scherm, net als bij Skype of Facetime. Zelf kan je meechatten als je wilt.


 Wekker 50px Alle tijd

Wil jij graag poëzie in je leven, maar leid je een druk bestaan, of komt het er om een andere reden niet van? Dichter bij Dichters brengt je in een mum van tijd bij de prachtige poëzie van deze wereld en bij je eigen rijkdom. 


 

Ja ik wil meeden 125px

Om de zomer op de valreep heel dichtbij te brengen tot slot nog even een strandgedicht van Willem Thies, uit een prachtige verzamelbundel (met heel diverse dichters) Op 't Duin. In de challenge vertel ik je meer over die bundel en laat ik hem ook zien.

Strand

Het gras stroomt langs het duin.
De hand van de wind strooit het zand uit.
Het suist door de wirwarstruiken.

Voor de ingang van het paviljoen
stampt een man zijn schoenen op een rooster.

De wind wikkelt een vlag rond
zijn mast en houdt hem vast.

De man klopt zijn broekspijpen blauw
ontslaat zich van het strand.

Willem Thies

En de mijmertip bij het gedicht: welke gebaren kan je eigenlijk allemaal nog meer maken op het strand die echt bij het strand horen...? Zelf dacht ik aan naar achter springen voor de golven, en je handdoek uitkloppen met je handen zo ver mogelijk van je af om het zand niet in je ogen te krijgen. Weet jij nog meer? 

Fijne zomer! 

 

Geef je zomer extra glans met de challenge   

Heleen Challenge 4. 400 pxjpg

Wil jij wel gedichten lezen maar kom je er in je eentje (vaak) niet aan toe? Dan is de gedichtenleeschallenge wellicht heel geschikt voor jou. De challenge is gratis en duurt negen dagen. In die negen dagen krijg je drie gedichten toegestuurd, met elke dag een verrassende... LEES VERDER

Welkom op het forum van Dichter bij Dichters. Het is je gelukt om in te loggen, heel fijn! Links zie je een menu. Daar kan je klikken op Ester Naomi Perquin en dan ga je naar het eerste gedicht.

De knop Online bijeenkomst is voor het webinar op 30 september van 12.00 tot 13.00. 

Dankjewel voor je aanmelding.
De mail is naar je verstuurd.

Is je mail nog niet gearriveerd?
Kijk dan even in spambox.
Voeg dan even heleenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je adresboek.
Als je het meteen doet, gaat het volgende keer goed. Fijn! 

Vanaf nu krijg je mail van Dichter bij Dichters inclusief de aanbiedingen van de cursussen. 
De eerste cursus op de agenda is de Leesclass in september 2016 over gedichten van Ester Naomi Perquin.
Je vindt er alles over de op de site. 
Als je mee wilt doen, van harte welkom!

Wist je dat Dichter bij Dichters ook op Facebook zit? 


Veeel plezier met Dichter bij Dichters. En heb je vragen? Of wensen?
Ik hoor ze graag. 

Hartelijke groet, Heleen

 

 

Dit is de link voor het webinar op vrijdag 26 augustus van 12.00 tot 12.45 (uitloop tot 13.00) uur. Wil jij meedoen aan het webinar? Ik ben online vanaf 11.30 uur zodat je even kan testen of de techniek bij jou werkt (dat is wel een aanrader). 

De stappen:

1. Druk op de link. Nu download het systeem een blokje linksonder in je scherm dat heet zoominstaller.exe 

2. Klik op het zoominstaller.exe-blokje en heb even geduld, het kan net iets langer duren dan je ziet of verwacht. 

3. Er verschijnt een venster waar je je naam in kan vullen. Klik op enter.

4. Klik aan of of je met telefoon of computer meedoet.  

5. Nu ben je klaar want als het goed is zie je mij of - als ik er even niet ben - de ruimte waar ik straks zal zijn. 

Het is echt heel makkelijk. Een soort Skype maar dan anders.  

De tweede keer is het nog makkelijker want dan is de software al gedownload. 

Succes!

 

Vandaag krijg je het vijfde gedicht in deze reeks van de dichteres Lieke Marsman. Het gedicht is afkomstig uit haar tweede bundel 'De eerste letter'. Als het woord angst met de eerste letter van het alfabet begon in iedere taal

Als ik wakker dacht dat ik uit het niets wakker zou worden
Als ik keer op keer zag dat er iets bewoog in mijn ooghoek, maar het was altijd een bestaande boom
Als ik bang was dat ik opeens zou gaan denken dat alles op mij betrekking had
Als alles op mij betrekking had
Als ik wachtte tot mijn ademhaling weer vanzelf zou gaan omdat ik vergat dat hij dat al deed, zoals een kind dat dacht dat het geen zuurstof meer kreeg tijdens haar slaap
Als ik dat kind weer was
Als ik bang was dat de tijd vanaf nu niet meer voorbij zou gaan,
waardoor ik voor altijd in dit moment moest blijven
Als ik mezelf ervan beschuldig paradoxaal te zijn, zou ik mezelf
logischerwijs tegelijkertijd moeten vergeven
Als ik dacht dat de wereld opeens open zou splijten in de vorm van een kattenoog of een vaginamond:

Hier,
sta op, open een raam
met een hand die je voelt in het zicht
van iemand die je wil voelen, in de weerspiegeling
van het ongeopende raam

Allereerste begin 

Is er iets in het gedicht waar jouw aandacht bij eerste lezing naar uitgaat? Dat kan een woord zijn, een zin, een gedachte of gevoel, of iets in de vorm. Het kan dus alles zijn. Daar ben ik benieuwd naar.

Opwarmvraag 

In het gedicht beginnen heel veel zinnen met als.
Meestal als je een zin met als begint zeg je daarna dan.
'Als ik nu een zonnebril bij de hand had, dan zou ik hem opzetten.'
Je kan het woordje dan zelfs weglaten, maar er komt wel een tweede deel na als.
'Als ik nu een zonnebril bij de hand had, zou ik hem opzetten.'
Hoe ervaar jij dat in dit gedicht?

Mijmertip

IIn de laatste strofe is er een oproep om een raam te openen.

Hier,
sta op, open een raam
met een hand die je voelt in het zicht
van iemand die je wil voelen, in de weerspiegeling
van het ongeopende raam

Welk raam wil jij vandaag openen?
Het mag elk raam zijn.
Een raam van gevoelens (vertrouwen, avontuur, ontspanning) of een raam van daden (viooltjes in de aarde planten) of wat jouw verlangen maar is.
Misschien wil jij deze week wel zeven verschillende ramen openen.

Over de dichteres 

In een interview met nrc-next vertelt Lieke Marsman dat ze een periode veel te kampen heeft gehad met angstaanvallen. Hier kan je er kort over lezen of voor een euro zelfs het hele artikel bestellen. En hier vind je een kort item over de dichteres op Wikipedia.

 

Dowload de PDF van deze tekst.

Download de MP3 van deze tekst. 

Download de MP3 van dit gedicht. 

Reageer op dit gedicht. 

Fijne mijmeringen en veel inspiratie, Heleen

Zou jij met je leesclub best wel eens een gedicht willen lezen? Maar denk je dat gedichten niks voor jou zijn? Omdat je er 'toch nooit iets van snapt' of 'er op de middelbare school al slecht in was?'. Of vond je poëzie altijd al leuk en wil je graag weer eens een gedicht lezen? Dan is er nu voor jullie een avond avontuur.

We gaan op zoek naar jullie waarheid in gedichten. Want dat is wat mij interesseert: wat lees jij in het gedicht? Ook doen we een grappig poëziespel.

Aan het eind van deze avond kennen we jouw waarheid over de gedichten én hebben we voor áltijd verstand van deze gedichten. En bovendien weet je vanaf die keer hoe je met je leesclub gedichten kunt lezen en heb je ervaren hoe verrijkend dat is. Je leert elkaar beter kennen.

Wil je meer weten? Vraag gerust vrijblijvend informatie viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 10 646 101

Saskia: Ik ben laaiend enthousiast. Het is echt leuk om iets te ervaren waarvan je dacht dat je er niet zo veel van wist...en dat je toch blijkt te kunnen!

Willeke: Het was heel fijn dat het zo laagdrempelig was en dat ik niet zelf hoefde te schrijven. Ik kon lekker lekker bij mezelf blijven. Jij doet dit duidelijk vanuit je diepste passie, dat maakt het heel aantrekkelijk om daar in mee te mogen bewegen.

En zit ik dan hier de documenten neer?

In deze winkel vind je dichtbundels, alle dichtbundels die te krijgen zijn maar speciaal de dichtbundels die al aan in de schijnwerpers hebben gestaan bij InspiratieDagboek, of daar nog komen. Als je hier je dichtbundels bestelt, steun je Poëzine, dankjewel alvast.

Dit is de link naar de winkel. 

 

 

 

 

Gefeliciteerd met je cursusboek. 
Ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft. 
Als extra ontvang je vanaf nu ook het nieuwsbericht van Dichter bij Dichters, over poëzie in Nederland of Vlaanderen of elders in de wereld. Weer uitschrijven kan uiteraard met één druk op de knop.

Het is verstandig om even in de gaten te houden of de mails niet in je spam terechtkomen, sommige providers zijn vrij streng als het om afzenders gaat. Het helpt als je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toevoegt aan je adressenbestand.

En heb je wensen, vragen of tips, ik hoor ze altijd heel graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel plezier met de cursus!

Heleen

Het is verstandig om even in de gaten te houden of de Poëzines niet in je spam terechtkomen, sommige providers zijn vrij streng als het om onbekende afzenders gaat.

Het helpt als je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toevoegt aan je adressenbestand.

En heb je wensen, vragen of tips, ik hoor ze altijd heel graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot Poëzine!

Heleen

Deze zomer en nazomer hebben we hard gewerkt. Een hoera voor de bouwers van mijn nieuwe site en de vormgeefster. Zij hebben gemaakt wat ik ongeveer in mijn hoofd had. Eigenlijk hielpen ze me ontdekken wat ik in mijn hoofd had, het is net poëzie.

En nu is het klaar, met een verbeterde Poëzine. Jullie vonden Poëzine in de oude vorm wel heel mooi en inhoudelijk aantrekkelijk, maar nogal lang. Daarom is Poëzine nu wat bondiger en is het tegelijk de bedoeling dat Poëzine vaker verschijnt. Iets meer een lekker tussendoortje. Maar wel zoals je gewend bent, weer heerlijk vol poëzie. 

Veel leesplezier, Heleen

Wat is poëzie? Als het er niet is, moet je in elk geval maken dat je wegkomt. Over Charles Ducal.

Op avontuur Reis mee in het prachtige gedicht Rook van Willem Thies. Om op te mijmeren, en als je daar van houdt, kan je online te reageren. 

Tjielp Hinkstapsprong door poëzieland om inspiratie op te doen. 

Vijf gedichten van mij op de radio want Boudewijn Betzema riep oktober uit tot Heleen Bosma-maand. Als verhalenverteller is hij bekend van zijn voorstelling Tisjoes met Ita van Dijk. Dus, de hele maand oktober elke week een gedicht van mij. 

1 oktober: Nazomer

8 oktober: Vandaag dacht ik

15 oktober: Drinklied

22 oktober: Als er ik staat

29 oktober: Capuchon

Live luisteren? De gedichten klinken op dinsdagavond tijdens het programma Musicdreams, meestal tegen 21.30 uur. Deventer radio Analoog / Ether: 107.3 FM /Kabel: 104.1 FM / Digitaal: Ziggo (780), Concepts ICT, Solcon, Tweak, XML en Lijbrand (3020) / Online te zien en te horen via http://www.deventerrtv.nl

Nu we het erover hebben, die definitie, daar wil ik dit jaar ook weer eens naar op zoek. Maar eerst wil ik weer lekker lezen. Gelukkig werd ik een handje geholpen. De Plint-folder viel gister in de bus, met een mengeling van grappige en kleurrijke lichtgewichtgedichten en een hypnotiserend youtube filmpje. En een vriend stuurde spontaan de link van de documentaire van Ingrid Jonkers. Er ligt nog een heel dik boek met de beste Amerikaanse hedendaagse gedichten die smeken om een vertaling en hoe zit dat met Micha Hamel die in de Wereld draait door was? (dit niet in blog, Je vind het allemaal in deze Poëzine 4.)