Thies Willem 1 c Hugo Keizer rechtenvrij 372 px

De novemberverrassingsgast is bekend! Het is Willem Thies. We leerden hem kennen tijdens de Turingprijs (we denken dat het in 2013 was) en waren meteen gegrepen door zijn gedicht. Hij won niet dat jaar maar voor ons was hij zeker een winnaar.

Rook

De Koerd maakt
van drie fietswrakken
één fiets. Dat is zijn werk.

Slakkensporen van zweet
tekenen zich af op zijn gezicht.

In de avond veegt hij het smeer
af aan zijn hemd. Eet brood
met tomaten en gekookte eieren.

Als hij een huis betreedt
vult hij de kamer als water een kom.

Ook als hij kalm is.

Hij belt als hij het antwoord weet
op televisieraadsels
maar hij komt er nooit door.

Soms heeft hij rode ogen
en ruikt zijn hemd naar rook.
Stel hem dan geen vragen.

Willem Thies


Willem Thies (1973) debuteerde in 2006 met de dichtbundel Toendra, die is bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Zijn tweede bundel, Na de vlakte (2008), werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. In 2012 en 2015 verschenen respectievelijk zijn bundels Twee vogels één kogel en Meer mensen dan reddingsvesten. In het najaar van 2018 verschijnt zijn vijfde bundel Na het paringsritueel. Volgens Uitgeverij Podium was Thies’ poezie “niet eerder [...] zo avontuurlijk, uitbundig en gedurfd...”. Wij zijn heel benieuwd. Jij ook? Duik dan mee in zijn gedichten. We bekijken zijn oeuvre en natuurlijk ligt de nadruk op de nieuwste bundel. Hieronder vind je de exacte data van de Zweefduik in de gedichten van Willem Thies. 

Quotes

Thies is een muzikale en literaire zwartromanticus.
Trouw

De thematiek is universeel, de taal helder en ongecompliceerd.
Knack

Heerlijke poëzie.
Meander

 

Hoe werkt de Zweefduik van Dichter bij Dichters? 

Elke week, vijf weken lang, staat er een gedicht voor je klaar op de site mét twee vragen én de mijmertip, speciaal voor jou bedacht. Je leest en beluistert en mijmert wanneer jij wilt. 

Deze Zweefduik start op 31 oktober 2018. Aansluitend op 3 of 4 december van 19.30 tot 20.30 is dichter Willem Thies live online te gast om te vertellen over de vijf gedichten. En natuurlijk gaan we hem vragen stellen over zijn gedichten en zijn kijk op poëzie. Het maakt niet uit waar jij bent, thuis, of op vakantie of op je werk, als je wifi hebt kan jij erbij zijn. Willem beantwoordt onze vragen en wisselt in het interview (door Heleen) met ons van gedachten over deze gedichten. Kan je er live niet bij zijn? Ook dan komt het goed, je krijgt de link naar het interview natuurlijk na afloop toegestuurd. Zo kan jij kijken wanneer het je goed uitkomt. 

Wanneer is de Zweefduik:
31 oktober 2018 tot en met 4 december 2018

Data gedichten:
Woensdag 31 oktober gedicht 1 
Woensdag 7 november gedicht 2 
Woensdag 14 november gedicht 3 
Woensdag 21 november gedicht 4 
Woensdag 28 november gedicht 5 

Datum online meeting met Willem Thies

Maandag 3 december 19.30 uur tot 20.30 uur 

Foto: Hugo Keizer